Hoewel de arbeidsmarkt aantrekt en krapper wordt in bepaalde disciplines, zien wij ook nog steeds een grote mismatch op diezelfde arbeidsmarkt. Een grote groep werkzoekers/baanveroveraars is soms langdurig bezig met solliciteren. Zonder veel succes helaas. En dat levert dan frustratie op en verlies van zelfvertrouwen, juist twee zaken die je niet goed kan gebruiken bij een succesvol sollicitatietraject. Kortom, de negatieve vicieuze cirkel is daar.
Wat ons sterk opvalt in gesprekken met deze groep sollicitanten/kandidaten is dat een doordacht plan vaak ontbreekt. Er is geen sprake van goalsetting en/of concrete sollicitatie strategie. Ook worden er veel zaken aan het toeval overgelaten. Of er wordt gedacht dat je met een beetje bluf en/of improvisatie een heel end komt in een gesprek. De werkelijkheid is echt anders. Falen in je voorbereiding is je falen voorbereiden.
Hoe kan het dan beter? Succesvoller? Wat kun je zelf veranderen? Waar kun je hulp bij gebruiken? Huur een professionele coach in die jou, op basis van een maatwerk traject, gaat begeleiden en coachen om wel die baan binnen te slepen. Omdat het om maatwerk gaat is ieder traject anders maar de volgende onderwerpen kunnen op de agenda staan. Het lijken open deuren maar helaas weten wij uit ervaring dat men hier toch echt vaak de mist in gaat:
- Het curriculum vitae
Vaak oubollig, algemeen, niet concreet, niet toegespitst op de specifieke vacature, slechte en/of saaie layout, geen goede foto, cv inhoud komt niet overeen met LinkedIn profiel etc - Electronic footprint (via social media) die geen professioneel of zelfs controversieel beeld van de kandidaat laat zien.
- De motivatiebrief met spel- en taalfouten
- Check goed met welk werving- en selectie bureau je evt. in zee gaat. Hebben ze focus en specialisatie? Kennen ze de markt? Handelen ze discreet en overleggen ze met jou of je met voordracht bij hun opdrachtgever akkoord bent? Hebben ze de opdracht exclusief? Hoe ziet het traject bij hun opdrachtgever eruit?
- Het sollicitatiegesprek niet goed voorbereiden, geen vragen hebben, de website niet bestudeerd hebben, gesprekspartners niet checken op LinkedIn, te laat komen, ruiken naar sigarettenrook, slonzige kleding/presentatie, teveel make up/parfum/aftershave, negatief over vorige werkgever praten, geen kritische zelfreflectie, slecht luisteren, motivatie en match niet kunnen benadrukken, geen regie in gesprek houden, geen oogcontact, geen feedback vragen na afloop gesprek, geen business cases en/of project voorbeelden paraat hebben, niet onderscheidend en/of authentiek zijn.
- Geen fitte indruk maken. Juist in stressvolle sollicitatie trajecten is het van belang om een fysiek fitte indruk te maken. Werkgevers hebben voorkeur voor mensen die fysiek en mentaal fit zijn. Dus ga sporten, wandelen, fietsen, tennissen, zwemmen hardlopen, yoga, antistress massage en lees een goed boek. Gun dit jezelf. Het gaat je helpen om te relaxen en te relativeren waardoor je een betere indruk maakt in gesprek(ken).
- Het psychologisch onderzoek/assessment (presentatie opdracht, rollenspel e.d.) niet voorbereiden met een professional. Op dit specifieke onderdeel is echt veel winst te behalen. Alleen al door vooraf te weten wat je kan verwachten kan een aanzienlijke stressreductie tot gevolg hebben waardoor je relaxter en succesvoller door die belangrijke dag komt. Ook het oefenen van (bepaalde) onderdelen kunnen je een significant hogere score opleveren.
- Referenties opgeven die je niet vooraf geïnformeerd hebt. Slordig.
- Starre en inflexibele opstelling tijdens het arbeidsvoorwaarden gesprek. Ook hierin kan een goede coach je ondersteunen en helpen.
- En dan heb je eindelijk die mooie baan binnen. Prachtig! Gefeliciteerd! Champagne. Klaar met coaching? Nee, want juist de 1e 30-60-90 dagen zijn cruciaal voor jouw uiteindelijke job succes. Ook in deze periode gaat het helaas vaak nog onnodig mis.
Kortom, investeer in jezelf en maak hiermee je kans op succes zo groot mogelijk en vermijd onnodige valkuilen. Wil je meer hierover weten (inhoud, traject, jouw investering) neem dan contact met Pia de Wijer, Hofstad Search, 06 – 25006083 of pia@hofstad-search.nl