Ze buitelen over elkaar heen, de verschillende uitzendbureaus en recruiters. Af en toe zelfs op het agressieve af. LinkedIn afstruinen en snel even wat mogelijke kandidaten benaderen. Freelance.nl en andere sites leveren direct een flink aantal profielen, zonder de kandidaat te kennen. Aan de kant van de kandidaten is het ook feest: CV’s worden gepimpt, het kleinste stukje ervaring wordt opgeblazen en vergeet vooral niet de vermelde diploma’s even op te vragen! Als je als mogelijke werkgever het LinkedIn profiel van je kandidaat raadpleegt zou je haast geloven dat je de volgende Minister President van ons land gevonden hebt…..
Op de markt kun je altijd de aangeboden waar even keuren: smaakt deze kaas, is de Avocado precies goed of overrijp? Je maakt een keuze op basis van je behoefte, je kunt de mogelijkheden van de aanbieder toetsen en maakt dan je afwegingen om tot een beslissing te komen. Het lijkt er langzamerhand meer op dat de arbeidsmarkt meer een arbeidsstrijdtoneel aan het worden is. Hoe kun je wijs worden uit de wirwar aan opties, aanbieders, talenten, specialisten, bemiddelaars? Hoe is het kaf van het koren te scheiden?
Een paar tips uit onze praktijk:
1. Toets altijd de kennis en ervaring van de aanbieder. Vaak blijkt deze alleen te bemiddelen tussen goedbedoelende uitvoerders en heeft de aanbieder onvoldoende kennis van je vak en je problematiek om zich een goed beeld te vormen. En kan dus ook niet bepalen welke uitvoerder voor jouw situatie de juiste gaat zijn. Check referenties en vraag een uitgebreid CV.
2. Zorg dat je weet wat je probleem is. Dat gaat verder dan: ik heb iemand nodig. Wat wil je bereiken? Wanneer ben je tevreden? Waar heb ik of mijn organisatie last van en welke oorzaken liggen daarachter? Te vaak krijgen we het verzoek om een voorstel te doen voor symptoombestrijding, terwijl toch echt de dieper liggende oorzaak moet worden weggenomen.
3. Kijk naar de kosten, niet naar de prijs. Hoeveel je iemand per uur, dag of maand betaalt (de prijs) is eigenlijk niet relevant. Het gaat er natuurlijk om hoeveel uren, dagen of maanden de gekozen kandidaat nodig heeft om het gewenste resultaat neer te zetten. Verder is het van belang zicht te krijgen op de baten van de opdracht of het project.
4. Neem een professional. We kennen allemaal wel de kreet: ‘If you think hiring a professional is expensive, try an amateur’. Een waarheid als een koe. Als je zelf niet goed kunt beoordelen wie er wel en wie er niet een professional is, vraag dan hulp bij de selectie.
Deze tips zijn wellicht voor de hand liggend, we komen echter zeer regelmatig situaties tegen waarbij opdrachtgevers met de gebakken peren zijn blijven zitten. Snelle en goedkope wervingsbureaus waarbij de kandidaat na een paar maanden al weer afhaakt. Interim opdrachten die eindeloos duren of niet opleveren wat er verwacht werd. Wil je eens vrijblijvend kennis maken?
Bel Hofstad Search (070-338864 - 21519198) of ga eens kennis maken met de specialisten van Looyint (088 - 566 94 66088 - 566 94 66).