Voor al onze vacatures geldt dat ervaring in de Klant Contact branche essentieel is.

Hofstad Search executive search en werving & selectie alsmede interim management voor Customer Care, Contactcenter management en Customer Experience (CX), -staf en professionals.

Hofstad Search 20 jaar

Klik hieronder aub voor ons privacybeleid(GDPR-AVG), testimonials of recruitercode.

Hoe denkt en werkt een recruiter?

Hoe denkt en werkt een recruiter? En hoe kun jij, als werkzoekende in huidige arbeidsmarkt daar je voordeel mee doen?

Hoe denkt en werkt een recruiter

Gisteren volgde ik een heel interessant webinar van Bas Westland, recruitment & social media expert, in samenwerking met Annemieke Methorst, HR/Project/Operationeel Manager bij De Broekriem. In dit webinar ging Bas in op hoe een recruiter denkt en werkt en hoe jij daar, als werkzoekende, je voordeel mee kan doen.

Op dit moment zijn er 181.000 unieke vacatures (bron Jobfeed) in Nederland en er zijn 350.000 werkzoekenden. De kans dus dat je als werkzoekende een baan vindt is meer dan 50%. Als je dus nu er niet in slaagt die baan te vinden dan is je strategie fout, zo concludeert Bas. Pas in dat geval je strategie aan. De markt is nog nooit zo goed geweest als nu.

Deze 50% kans geldt ook voor de leeftijdsgroep 50+. Echter, bij deze leeftijdsgroep spelen andere belemmerende factoren, nl. de hoge pensioenrekening (leeftijd gerelateerde toeslag) en de hoge transitievergoeding/penalty bij ontslag. Deze hobbels zijn overigens eenvoudig te ondervangen door ZP-er te worden en je aan te sluiten bij goed ZP bemiddelingsbureau (kost je iets van je marge maar je maakt gebruik van hun netwerk en acquisitie kracht) en ZP- collectief (Broodfonds).

De echt cruciale factor om weer aan de slag te komen is dat je gewoon heel goed moet zijn in datgene wat je doet en in je vak. Leeftijd en diploma’s hebben hier niet zoveel mee te maken. En heb je geen diploma, omdat je jouw opleiding niet hebt afgerond, laat je dan testen op je werk- en denkniveau en stuur dit rapport mee met je sollicitaties. Natuurlijk zijn er werkgevers die aanhikken tegen leeftijd. Maar, zo stelt Bas, die mindset verander je toch niet. Verander jezelf, niet de ander. Laat zien dat je flexibel bent, ook in contractvormen. Investeer in jezelf en in je eigen ontwikkeling. En draag dit uit en laat dit zien.

Dan het LinkedIn profiel. Zorg voor een echt goede zakelijke foto. Vraag eens om je heen wat mensen vinden van jouw foto. Kan het beter? Doe dat dan ook. En zorg ervoor dat je contactgegevens up to date en compleet zijn. Zet deze ook in je samenvatting in je LinkedIn profiel, dan kunnen niet 1e graad connecties je ook bereiken. Recruiters zijn lui, zegt Bas, dus maak het ze zo makkelijk mogelijk. Zorg ook voor goede en relevante recommendations op je profiel. En woon je bijvoorbeeld in Assen maar je zoekt een baan in Amsterdam, vermeld dit dan ook op je profiel. Anders klikt de recruiter met die mooie vacature in Amsterdam in portefeuille, jouw profiel weg want te ver. En gebruik de juiste trefwoorden en functietitels in jouw profiel.

Je cv. Ook zoiets belangrijks. Ook hier moet een goede foto op staan waarin je recht in de lens kijkt. Recruiters, het zijn net mensen, wijzen makkelijker papier en letters af dan een cv met sprekende foto. Een mens van vlees en bloed. En ja, je moet je cv voor elke sollicitatie aanpassen. Kan simpel met zoek en vervang functie al naar gelang het gevraagde.

Als werkzoekende kun je zelf ook een hoop research doen over je potentiele nieuwe werkgever. Bijvoorbeeld door Glassdoor te checken. Daar worden reviews over bedrijven gepost. Heel nuttig om te lezen. En probeer in contact te komen met mensen (mogelijk toekomstige collega’s) die al werken bij het bedrijf waar jij solliciteert of wil solliciteren.

Banen zijn niet meer voor het leven. Waar moet je op letten als je een baan kiest? Immers, je werkomgeving is erg bepalend voor je werkplezier en arbeidsmarktwaarde. Dus check of de organisatie werkt met actuele technologie? Zijn er mensen van wie je wat kunt leren? Is er ruimte (tijd en geld) om te leren? Staan er in interessante projecten op stapel? Allemaal van belang om de juiste keuze te maken.

De werkgever let in jouw cv op 3 belangrijke zaken, nl. je vakgebied, je functieniveau en je branche ervaring. Heb je bv. als sollicitant geen branche ervaring, verwacht dan niet dat je gelijk een stap kunt maken maar houd rekening met “gelijk oversteken”. Wees bereid hier concessies in te doen.

Hoe kom je nou in contact met die recruiter? Kijk op welk social media platform hij/zij actief is. Achterhaal zijn/haar zakelijke e-mail, dat is echt een fluitje van een cent. En benader hem/haar daar. Achterhaal het mobiele nummer en stuur bv. via whatsapp een gave videopitch. Hierin kan Hofstad Search jou ook ondersteunen door samen een goede pitch te maken (content, uitstraling, inhoud & techniek/editing). De meeste recruiters, volgens Bas, vinden zo’n originele vorm en benadering helemaal geweldig. Werk zelf ook aan jouw online zichtbaarheid op LinkedIn, cv databases en Indeed. Zet je LinkedIn knopje open voor recruiters. Dit kan overigens alleen als je een betaald account hebt. Maar je kan natuurlijk gewoon “Beschikbaar” op je profiel zetten. Je zoekt toch een baan? Dat mag iedereen dan toch weten?

Probeer “outside in” te denken. Dus laat info weg op je cv die niet wordt gevraagd. Pas functietitels aan. Vragen ze naar SAP ervaring, vermeld dit dan ook. Laat zien wat ze willen zien. Prioriteer technologie, branches en projecten conform het gevraagde. Maak het ze makkelijk om JA te zeggen. En zorg ervoor dat jouw content aansluit bij de belevingswereld van de recruiter en de organisatie.

Dan het beruchte gat in het cv. Benoem het. Verwoord het actief. Maak er een functie van bv. netwerken, ontwikkeling, studeren, mantelzorg etc.

Contractvormen? Er is meer onder de zon. Je kunt op vele manieren werken. Als uitzendkracht, als gedetacheerde, in een detavast constructie (met traineeship), als ZP-er of in loondienst. Wees ook hier flexibel in.

20-30% van de vacatures worden (online) gepubliceerd. De rest gaat via netwerken. Dat betekent dat jij als werkzoekende ook 70-80% van jouw tijd bezig moet zijn met netwerken. Je moet dus naar buiten. Bouw aan je netwerk. Met vakgenoten on- & offline. Waar ontmoet je mensen van wie je kunt leren? Meetup (on-& offline), Facebook groepen, events, LinkedIn groepen (in mindere mate op dit moment) en via vakverenigingen. Veel mensen vinden netwerken beetje eng en “awkward”. Tip van Bas om je zelfvertrouwen te “boosten”: vraag positieve feedback aan jouw omgeving over zaken die jij echt heel goed gedaan hebt. Of luister naar positieve fijne muziek alvorens je die netwerkborrel binnen stapt. En wil je solliciteren op die mooie job maar je hebt op een belangrijke functie eis geen ervaring? Dan kun je altijd voorstellen om de job/opdracht “om niet” te doen met als tegenprestatie een referentie en de afspraak dat het nooit mag uitlekken dat het “om niet” gedaan is omdat je dan alsnog een factuur zal sturen.

Ik, als arbeidsmarktwatcher, recruiter, career & sollicitatie coach, videopitchtrainer en social media heavy user & fan, vond het echt een fantastisch webinar. Ik wil deze input graag met jullie delen. Wil je meer informatie en/of heb je vragen of wil je career en/of sollicitatie coaching? Neem dan contact met mij op. Pia de Wijer, 06-25006083 of pia@hofstad-search.nl www.hofstad-search.nl
Pia de Wijer, 1 augustus 2019