Pia legt uit in een kort blog waarom aannames vaak veel misverstanden oproepen en tot verkeerde conclusies kunnen leiden.
Aannames. Iedereen heeft/krijgt ermee te maken.
Hoe erg je ook je best doet om niet in de val van aannames te trappen, toch is het zo gebeurd. Heel lastig. En ga je eenmaal van een aanname uit dan ontstaat er al heel snel ruis, onjuistheid en/of irritatie in de communicatie.
2 voorbeeldjes: “Ik snap niet dat je op die hoge hakken kan lopen?”. Aanname want wie zegt dat ik erop kan lopen? Misschien kan ik er alleen beeldig mee op kantoor of op een terrasje zitten.
“Ik snap niet dat je samen met je samen met je echtgenoot een succesvol bedrijf kan runnen?” Aanname want dat kan soms heel lastig en moeilijk zijn, kan ik je vertellen.
Ik val zelf uiteraard ook wel in de aanname valkuil. Pas nog, in de sportschool. Komt er zo’n gespierde getatoeëerde zware jongen naast me staan op de loopband. Al snel kwam ik er achter dat mijn aanvankelijke en onbewuste aanname (zal wel een “Sjonnie” zijn) fout was. Hij bleek advocaat te zijn bij een gerenommeerd Haags kantoor.
Aannames liggen altijd op de loer en zijn ook bijna niet te voorkomen. Wat helpt is je continue bewust te zijn van het feit dat je van een foutieve aanname uit zou kunnen gaan. En als dit zo is, onmiddellijk je mindset hierop aanpassen. Wat ook helpt is continue check- en controle vragen stellen.
Je kan je voorstellen dat er ook binnen recruitment vaak van (foutieve en onbewuste) aannames wordt uitgegaan. Als een kandidaat bijvoorbeeld qua persoonlijkheid introvert is, wil dit helemaal niet zeggen dat hij niet voor zijn mening/ visie zou kunnen opkomen, terwijl deze conclusie helaas in dergelijke gevallen snel getrokken wordt. En zo kennen wij uit onze praktijk legio “aanname’” voorbeelden, die helaas vaak resulteren in “false negatives” in selectiebeslissingen. Ook zien wij in onze selectie praktijk “false positives” op basis van aannames. Wat te denken van de kandidaat die zich fantastisch weet te verkopen in het sollicitatie traject voor die sales rol en er uiteindelijk, na aanname, weinig resultaat boekt.
Ons advies vanuit de werving- en selectiepraktijk: ben je er iedere dag van bewust dat je van verkeerde aannames zou kunnen uitgaan. Reflecteer en check bij je gesprekspartner(s) of jullie je op hetzelfde spoor bevinden. Pas je mindset aan als je niet goed blijkt te zitten. Oefening baart kunst.